EGYEDI IGÉNYEK - AXTEK MEGOLDÁSOK!®

Cégünk szárazjeges tisztító berendezések forgalmazásával foglalkozik, ezért fontosnak tartjuk, hogy a technológia alpajait is bemutassuk.

A szárazjég karrierjét az alapvető tulajdonságainak a kihasználása indította el. Mi az a szárazjég és miért tudjuk hasznosítani? Nos a szárazjég nem más, mint a szilárd halmazállapotú szén-dioxid. Olvadás és forráspontja  -78,5 °C, ami azt jelenti, hogy szilárdból gázneművé alakul át, kihagyva a folyékony állapotot. 

A nagy felismerés akkor következett be, amikor a szárazjég darabokat nagy sebességgel ütköztették tárgyakkal, mert kiderült, hogy ezzel a módszerrel, az érintett felületről eltűnt a szennyeződés. Mondjuk úgy, hogy fémtiszta felületet tudtak létre hozni. 

Az elvégzett tesztek arra is rámutattak, hogy a kezelt felületeken a baktériumok is elpusztultak, tehát az eljárás antibakteriális hatású. Ez a felismerés nyitotta meg az utat az élelmiszeripari felhasználáshoz, valamint minden olyan terület felé, ahol a higiénia nem csak elvárás, de konkrét előírásokhoz kötött. 

Milyen lépésekből áll a mindennapokban is használható szárazjeges tisztítás? 

Kinetikai hatás: A jégszemcsék becsapódása önmagában eredményez roncsoló hatást a szennyeződésre a felületen, ellentétben a homokfújással, maga a felület nem károsodik. 

Hősokk: Amikor a -79 °C hőmérsékletű szárazjég érintkezik szennyeződéssel, annak felülete a másodperc töredéke alatt megrepedezik, töredezetté válik. A tisztítandó felület és szennyeződés eltérő hótágulása miatt elválnak egymástól. Ez már önmagában elegendő lehet a tisztítás fizikai megvalósulására. A szárazjég szemcsék felgyorsítására használt sűrített levegő fújja le végül a lerakódás immár széttöredezett darabjait a tisztítandó felületről.

Szublimáció: A szilárból légneművé történő átalakulás következtében a szárazjég szemcsék elpárolognak, így plusz szennyeződés nem keletkezik. 

Hogyan is működik pontosan? 

A rendszer felépítését tekintve, szükségeltetik egy kompresszor, mely a sűrített levegőt biztosítja. A sűrített levegő a tisztító berendezésre csatlakoztatva, a beállított szemcseméretre aprított szárazjég pelletet továbbítja a kézben tartott fúvópisztolyhoz. A forgalmazott termékek közös jellemzője, hogy a pellet felhasználásával végzi a tisztítást, ellentétben azon megoldásokkal, ahol folyékony halmaállapotú (60 bar nyomás alatt) szén-dioxidból előállított pelyheket használ. 

Az AXTEK line kft. az ICS ICE Cleaning System megoldásit képviseli Magyarországon. Küldetésünk, hogy a partnereink számára biztosítsuk azt a szakértelemet, aminek segítségével a környezetre legkevésbé káros folyamatokat tud kialakítani a tisztítási feladatok kapcsán. 

Alkalmazási területek

Az ICS-technológia széles körű felhasználási lehetőségeket kínál.

Az innovatív szárazjégfúvással tisztítható anyagok vagy felületek száma szinte korlátlan. Az eljárás nem abrazív, nem mérgező és elektomos rendszerekre sem veszélyes; nem használ vegyszereket, és nem keletkezik másodlagos hulladék. Az ipar szinte minden területén alkalmazható a tisztítási eljárások felgyorsítására, mivel lehetővé teszi a gépek működés közbeni tisztítását, anélkül, hogy a berendezéseket le kellene szerelni vagy a gépeket le kellene állítani.

 

Gépipar

A szárazjég-tisztítás a gépiparban a gyártási folyamatok szerves részévé válik az összes gyártógép-alkatrész (beleértve az elektromos alkatrészeket is), hegesztőrobotok, szállítószalagok és festősorok, szerszámok stb. tisztításában. A hagyományos tisztítási módszerekhez képest a szárazjég-tisztítás jelentősen gyorsabb tisztítási folyamat, amely növelheti a termelékenységet és csökkentheti a költségeket. A szárazjég-fúvás nem koptató hatású; nem keletkezik másodlagos hulladék, és lehetővé teszi a tárgyak tisztítását még üzemi hőmérsékleten is.

Nyomdaipar / Papíripar


A nyomdaiparban és a papíriparban rendkívül fontos a hengerek és a gépalkatrészek tisztán tartása. A szárazjégfúvás gyors és kiváló minőségű megoldást kínál, a berendezések szétszerelése nélkül. Ez az eljárás kíméletesen és egyszerűen, hatékonyan tisztítja meg a leülepedett és beégett zsírt, papírport, pépet, festéket és festéket anélkül, hogy az egyes alkatrészek károsodnának. Az eljárás száraz, nem koptató hatású és nem használ vegyszereket.

A szárazjég-tisztítási technológia javítja a munkavédelmet és jelentősen csökkenti az oldószerek használatát. Használható nyomtatóhengerek, tonerkazetták és tartályok, keretek, védőburkolatok, bármilyen mechanizmus, tápvezetékek, villanymotorok, vezérlőpanelek, csapágyak, szállítószalagok stb. tisztítására.

Autóipar


A szárazjég-tisztítás a környezetbarát költségcsökkentés és a gyártási folyamatok javításának csúcstechnológiája, ahol csak a legmagasabb minőséget és a részletekre való odafigyelést várják el. Az eljárás száraz, környezetbarát és az autóipar széles körében alkalmazható. A szárazjég-tisztítási technológia képes az összeszerelő üzemek, robotok, szórókabinok, öntödék, elektromos berendezések, hidraulikus egységek, szerszámok, mechanikus alkatrészek, motorok, kerékfelfüggesztések, sebességváltók, elektromos alkatrészek stb. szinte eredeti állapotának helyreállítására.

Élelmiszeripar

Az élelmiszeriparban kulcskérdés a higiénia. Az ételmaradékok, zsír, szennyeződések és egyéb maradványok eltávolítása a termelőberendezésekről kritikus fontosságú a baktériumok szaporodásának megakadályozásában és a kiváló minőségű élelmiszerek biztosításában. Az ideális megoldás a szárazjég-tisztítás, amely szilárd CO2-granulátumokat vagy mikro szemcséket használ a felületre történő ütéshez és a tisztításhoz. A részecskék az ütközéskor szublimálnak, és a szennyeződéseket és szennyeződéseket a berendezések károsodása nélkül távolítják el a felületekről.

Gumiipar


A gumiiparban a gyártósoroknak maximális hatékonysággal kell működniük, és a lehető leghatékonyabban kell termelniük. A gumigyártásban használt formák tisztítása általában lassú és időigényes folyamat. Az ICS szárazjég-tisztítási technológiája azonban időt, költségeket és a tisztítással járó kockázatot takarít meg, mivel a hagyományos módszerek főként vegyszereket és veszélyes oldószereket használnak. A szárazjég-tisztítás lehetővé teszi a kis és nehezen hozzáférhető helyek tisztítását károsodás vagy oldószerek használata nélkül. Nem koptató hatású, ami meghosszabbítja az egyes formák élettartamát.

Vízkincsünk védelmében

A 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet a felszíni vizek minősége védelmének szabályairól rendelkezik. Az ipar jelentős vízfelhasználása és a felhasznált víz tisztítása az egyes vállaltok és az ország számára is nagy terhett jelent. 

A vízzel való tisztítás kiváltása több szempontból is jelentős előnyokkel jár: csökken a környezeti terhelés, költséghatékonyság, kémiai adalékanyagok elhagyása. 

A hazai élelmiszeripari gyárak, az üzem tisztítására egy kisebb folyó hozamának jelentős részét használja fel folyamatosan. A környezetvédelmi előírások megkövetelik, hogy a felhasznált vizet, megtisztított formában lehet csak visszaengedni a természetbe, azaz a folyóba visszaengedni. 

Azon vállalatok számára, akiknek nem áll rendelkezésre nagy mennyiségű víz, korlátot jelent a működés szempontjából a törvénynek való megfelelés. A szárazjeges tisztítás, akár ipari méretekben is rendelkezésre áll, így kiváltható a vízigényes feladatok jelentős része, ezzel kímélve a környezetet. 

Védje ön is a vízkincset, használjon környezetbarát technológiát! 

Galéria