EGYEDI IGÉNYEK - AXTEK MEGOLDÁSOK!®

3.3 Ipari gépjárműves terminál

Gépjárműves terminál az ipar szolgálatában

 

Ebben a fejezeteben egy speciális eszközt mutatunk be, amely egyfajta rést tölt be a felhasználást tekintve. A korábban már bemutatott tabletek és notebookok olyan felhasználási igényeket szolgálnak ki, melyek a hordozhatóságot feltételezik.  Ezen eszközök arra vannak kitalálva, hogy a helyváltozattás igényének megfeleljenek. A gépjárműves terminálok ezzel szemben olyan eszközök, melyek rögzített formában kerülnek alkalmazásra, valamilyen fix adat és/vagy áramforrás kialakítással. Leginkább úgy lehet ezt elképzelni, mint amikor a targoncát valamilyen extra képességgel igyekszünk felruházni, például tolató szenzorokkal, vagy a vállalatirányítási rendszert szeretnénk alkalmazni. A fix telepítés nem követeli meg a nagy akkumulátor kapacitást, ezért egyfajta „bridge” funkciót betöltve, 1000 és 2000 mAh közötti  áramforrások állnak rendelkezésre a terminálokban.

Egy érdekes megfigyelésünk az eszközzel kapcsolatban, hogy kiválóan bevált gyártósori alkalmazásban, HMI kiváltó eszközként.

Amennyiben a legáltalánosabban szeretném bemutatni a gépjárműves terminált, azt állítanám, hogy a félúton van a  panel Pc és a tablet között. Fixen rögzített, azonban az IP védettség előlapon és a hátoldalon is megoldott.

OneRugged – Vehicle Mounted Terminal

Mineden platformra

A VPC-nek is becézett család fő jellemzője, hogy a piacon egyedülálló módon, Windows, Linux és Android operációs rendszerrel és elérhető. Ez a szempont azért nagyon fontos, mert a megszokottól eltérően, bármilyen folyamatra ráilleszthető, szabadon alakítható. A dobozos termékkel ellentétben, széles a lehetőségek spektruma, amivel egy fejlesztő csapat alkalmazkodni tud minden felmerülő igényhez.

 

 

 

A méret itt is lényeg

A felhasználási területből adódóan a kijelző méretek 8” és 10.1” közötti méretben rendelhetőek. Számíthatunk később 12.2” méretű termékre is, azonban egyenlőre nem feltétlenül indokolt ennek a kijelzőnek a megjelenése.

A fényerőt tekintve, kiemelkedő teljesítményt kapunk a termináltól, hiszen az 1000 nits a bel- és kültéri alkalmazásban erősnek számít a mezőnyben, főleg, ha a 8” méretű kijelzőről beszélünk. Az alap esetben 700 nits fényerőt felbővíthetjük 1000 nitsre, de bátran kijelenthető, hogy a 700 nits 8″ esetén is szinte stadion világítással ér fel.

A külsőt tekintve nem mehetünk el a programozható billentyűzet mellett, ami az egyes  -a felhasználó igényeihez idomuló- funkciókhoz biztosít gyors elérést.

 

Gyártó

OneRugged

Modell V80J, V10J V80T, V10T V80J Linux, V10J Linux
Méret 8”, 10.1” 8”, 10.1” 8”, 10.1”
CPU Intel JASPER LAKE N5100 ARM Octo-Core MT6789 Intel JASPER LAKE N5100
RAM 8 Gb 4 Gb 8 Gb
Háttértár 128 Gb 64 Gb 128 Gb
Operációs rendszer Win 10; Win 11 Android 12 Linux
Kijelző fényereje 700-1000 nits 700-1000 nits 700-1000 nits
Specialitás Passzív hűtés Passzív hűtés Passzív hűtés
Kommunikáció Wifi, BT, 4G LTE Wifi, BT, 4G LTE Wifi, BT, 4G LTE
Azonosítás NFC NFC NFC
Helymeghatározás GPS/Glonass GPS/Glonass GPS/Glonass
Választható interface RJ45/RS232/USB2.0 Port RJ45/RS232/USB2.0 Port RJ45/RS232/USB2.0 Port

Az erőforrás

Itt szét kell választanunk a különböző rendszerű terminálokat, hiszen az architektúra vonatkozásában kell gondolkodni az operációs rendszerekről is.

A LINUS és a Windows operációs rendszereket ugyanaz a CPU szolgálja ki, ami nem más, mint a Quad-core Intel JASPER LAKE N5100. Ez elég számítási teljesítménnyel ruházza fel az eszközt, hogy a vállalatirányítási rendszerek vagy egyéb célszoftverek futtatását gond nélkül támogassa.

A belbecs címszó alatt szeretném megemlíteni a 8 Gb RAM-ot és 128 Gb háttértárrat is, hiszen ez a az egyik legfontosabb adat egy CPU után.

Az ARM octa-core processor az Android 12 operációs rendszert szolgálja, hasonló szintű szoftvereket támogatva, mint az Intel alapú társai, itt azonban 4 Gb RAM és 64 Gb háttértárat találunk. Várható fejlesztés 8/128 kiosztásra is, 2024-ben érkezik a frissítés.

 

 

Fontos kellékek, kívül-belül

A különböző konfigurációs elemet képező kiegészítők jól meghatározott sorát választhatjuk, ami a megfelelő alkalmazáshoz illeszthetőek.

A kommunikációs igényeket 4G LTE, kétsávos Wi-Fi, Bluetooth 5.2 és GPS/Glonass/Beidou funkciók, elérhető járműgomba antennával szolgálják ki. Ez utóbbi akár RTK antennával kombinálva centiméteres pontosságot is biztosíthat a felhasználónak, ami különösen az agrár szektorban elengedhetetlen.

Beépített NFC funkcióval akár a felhasználó vagy az adott munkafolyamat azonosítása is rendelkezésre áll.

A külső rendszerek felé USB/DB9/LAN/CAN interfészek gondoskodnak a kapcsolat fizikai megvalósításáról, amit M12 –es védett csatlakozók gondoskodnak.

Az Android eszközökhöz elérhető a vonalkód olvasó kiegészítő is,

Rögzítés

Két konzolos rögzítési módszer, a VESA és a RAM szinte minden járműre szerelt munkahelyhez alkalmas szerelési lehetőséget biztosít.

 

Fokozott robusztusság

IP65 por- és vízálló, morfondírozott, hogy elviselje az ütésnek, rezgésnek és szélsőséges hőmérsékletnek kitett kültéri alkalmazásokat.

 

Hova és kinek javasoljuk

Két területet szeretnék egyértelműen megkülönböztetni. A név kötelez elvből kiindulva a gépjárműves telepítést emelném ki.

Ez gyakorlatilag bármi lehet, ami gurul, logisztikai vagy földművelési területen.

Olyan lehetőségeket is számításba vehetünk, amikor egy meglévő rendszer kiegészítéseként szükséges egy vizualizációs felületet utólagosan beépíteni, például a targoncák esetében a készletgazdálkodási rendszerek telepítése.

A fix telepítésnél érdemes átgondolni, hogy a meglévő HMI egység mellé egyfajta másodlagos eszközként felhasználható-e a rendszer. Adott esetben teljes HMI kiváltásról is beszélhetünk, amikor a flexibilis megoldást keresünk a kötött rendszer eleme helyett.

 

OneRugged termékekkel kapcsolatos bővebb információ márkánk központi honlapján érhető el: LINK

Bővebb információk és megoldások tekintetében az AXTEK line Kft. szívesen áll az Ön rendelkezésére, keressen bennünket!